Superanmeldelse fra Klassisk Musikkmagasin

terningkast-6

Av alle platene i bunken, var den nye utgivelsen med cello-musikk av Lene Grenager den jeg gledet meg mest til. Grenager er en av Norges mest dynamiske komponister for tiden. Jeg hadde stor glede av de konsertene jeg anmeldte tidligere i år, inkludert den for cello, og fordi hun selv er cellist, kjenner Grenager instrumentet så å si fra innsiden. Det er en ny konsert her også: Khipukamayuk (som iflg Grenagers webside betyr: ”Den som kan lese knutene”; 2012)- en bemerkelsesverdig, atmosfærisk levendegjøring av inkaenes spesielle knuteskrift på 1400-1500- tallet. Den er skrevet til Marianne Lie, som spiller med stor virtuositet (behendig akkompagnert av Trondheim Sinfonietta), og som viser hva hun duger til i de to uakkompagnerte stykkene. Tryllesangen (1998) er opprinnelig fra musikken til et barnestykke, mens Prelude, Sarabande & Gig (2011) er en pendant til Bachs 5. Cellosuite, med en undertekst som kaster lys over undertittelen på hver enkeltsats: The Gorge, The Plunge og Devil´s Den.

Guy Rickards, Klassisk Musikkmagasin 3/2016

Anmeldelse Klassisk Musikkmagasin